perjantai 21. huhtikuuta 2017

Susannan kuulumisia Kansa-koulun penkiltä

Susanna Rautio aloitti 1.4.2017 Kansa-koulu -hankkeen aluekoordinaattorina ISO-alueella


Istahdin Kansa-koulun penkille virallisesti huhtikuun ensimmäisenä maanantaina. Tosin aloitin aluekoordinaattorin työhön tutustumisen ISOlla jo maaliskuun puolella, jolloin osallistuin Pohjois-Savon sosiaalijohdon työkokoukseen teemalla "tiedonhallintaa kehittämässä". Jo tämä yksi kokous osoitti, kuinka paljon ISOn toiminta-alueella on tiedonhallinnassa meneillään, maakunnallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti.

Ensimmäinen työviikko lähti vauhdilla käyntiin. Perehdyin työtehtävääni ja hankkeen materiaaleihin sekä tutustuin ihmisiin. Osallistuin entisessä kotikaupungissani Jyväskylässä aloittaneeseen 2. vaiheen kirjaamisvalmennukseen ”kuunteluoppilaana”. Sain hyvää esimakua tulevista valmennusreissuista. Kiitos Kosken väki ja muu hankeporukka opettavaisesta vierailusta!

Loppuviikolla osallistuin koko hankeporukan videoneuvotteluun. Se onkin yksi keskeinen ja kätevä tapa työskennellä ja vaihtaa eri alueiden valmennusten kuulumisia. Minulle välittyi kuva, että hankkeessa vallitsevat hyvä ja toinen toistaan tarvittaessa auttava, tsemppaava ilmapiiri ja toimintatapa. Kansa-koulu -hankkeen ja ISOn väki on ollut hyvänä tukena uuteen tehtävääni perehtyessäni. Ei niin pientä kysymystä, etteikö sitä olisi voinut tarvittaessa kysyä.

Kirjaamisvalmennukseen liittyvien tehtävien lisäksi toimin jatkossa myös alueellisten ryhmien koollekutsujana ja koordinoijana tarpeen mukaan. Tiimiläisillä olikin jo paljon hyviä ideoita suunnitteilla tulevien valmennusten varalle.

Löysin entisestä Arki Varkaudessa -työstä ja aluekoordinaattorin työstä nopeasti yhtäläisyyksiä. Molemmissa on itsenäistä työskentelyä, parityöskentelyä ja kuulumista isompaan verkostoon, reissaamista ja erilaisten materiaalien parissa työskentelyä sekä tietojen ja projektin hallintaa. Yhteistä on myös kasvava tiedonjano ja tarve löytää perusteluita tekemiselle.

Työpaikkana ISO oli minulle tuttu. Tunsin entuudestaan osaamiskeskuksen toimintatapoja. Työskentelemme verkostoissa, yhdessä ja kunkin omaa asiantuntijuutta kunnioittaen. Usein on monta rautaa tulessa yhtä aikaa ja asiat tapahtuvat nopeasti. Myös viestintäosaaminen on tärkeää.

Erilaista ja uutta työssäni on sosiaalihuollon tiedonhallinnan toimintaympäristö. Paljon työskentelemme myös verkon ja videoyhteyden välityksellä. Esiintymiskokemusta tulee kertymään rutkasti lisää. Yhteiskuntatieteilijän taustani ja sosiaalityön opintoni tukevat tässä työssä uuden tiedon omaksumista, tiedon hankintaa, käsittelemistä ja välittämistä.

Tarvitaan myös analyyttistä, ehkä kriittistäkin tapaa katsoa asioita: esimerkiksi miksi kirjaamisvalmennuksen kehittäminen ja toteuttaminen mahdollisimman kattavasti tärkeää?  Mihin tietoon perustamme työmme hankkeessa? Miten asioita voidaan yhdessä kehittää?

Kansa-koulu -hankkeen aluekierros järjestetään keskiviikkona 26.4 Kunnonpaikassa Siilinjärvellä. Toivottavasti tapaamme runsain joukoin siellä!  

Klikkaa tästä lisätietoja Kansa-koulu -hankkeesta 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti